Criteris de qualificació 2023-24

DEPARTAMENT DE FILOSOFIA – CURS 2023-24


1. Avaluació: criteris i objectius mínims de qualificació

2. Promoció, recuperació de curs i millora de nota

3. En confinament

4. Recursos


1. Avaluació: criteris i objectius mínims de qualificació.


Criteris mínims de qualificació


Matèria

Nota

- Cultura i valors ètics, de 1r a 4t d’ESO

- continguts i procediments 50%

- actituds 50%



- Filosofia optativa de 4t d’ESO

- continguts 70%

- procediments 20%

- actituds 10%



- Filosofia i ciutadania a 1r de Batxillerat

- Història de la Filosofia a 2n de Batxillerat

- Sociologia a 2n de Batxillerat

- Psicologia a 1r i a 2n de Batxillerat

- continguts 70%


- procediments 20%

- actituds el 10%

- continguts 80%


- procediments

i actituds 20%

  

Objectius mínims de qualificació

Com s’avalua?


Es durà a terme almenys una prova escrita individualitzada per trimestre. Aquesta prova integra tant continguts com procediments. La nota del trimestre vindrà matisada per la realització, si escau, d'altres activitats per part de l'alumne, com resolució d'exercicis del llibre de text, breus resums d’alguna lliçó del temari, breus comentaris de text per escrit o preguntes de debat sobre alguna pel·lícula o documental, a més de la revisió ocasional del quadern d’apunts de l’alumne, i de preguntar oralment sovint a classe, i participar, per valorar si es segueix l'explicació, qualificar actituds positives o negatives a l'aula. Es podran realitzar totes elles, o tan sols algunes activitats durant el trimestre, a criteri del professor.


La nota del curs és la mitjana aritmètica de la nota de les tres avaluacions del curs, que es fa sempre que la nota per trimestre hagi estat de 4, o més de 4, i de que s'hagin aprovat dos trimestres.

En cas contrari, de tenir suspesos dos trimestres de tres, caldrà que l'estudiant recuperi la part no superada.

Per a determinar la nota final, es tindrà en compte la informació proporcionada per les avaluacions individuals de l'estudiant, la seva progressió en el currículum cursat i la seva capacitat per afrontar la fase següent, i tindrà un caràcter individualitzat, integrador i globalitzador.


L'estudiant serà informat de les qualificacions parcials obtingudes en coneixements, procediments i actituds, valors i normes al llarg del trimestre, així com de l'avaluació conjunta global, i tindrà el dret de revisar les proves que ha escrit i a conèixer públicament els criteris amb què ha estat qualificat i, en cas d'haver suspès el trimestre.


Què s’avalua?


L’avaluació s’estableix d’acord amb les competències pròpies de cadascuna de les matèries del departament.

En particular també, s’avalua:

a) La capacitat d'assimilació d'un vocabulari específic de la matèria.

b) La capacitat d'organització dels continguts en un discurs ordenat i coherent.

c) La capacitat de comprensió dels problemes filosòfics de nivell inicial.


Normativa aplicable sobre l’avaluació


- Instruccions d'organització i funcionament del CURS 2022-23 del Departament d'Ensenyament.

- DECRET 187/2015, de 25 d’agost, d’ordenació dels ensenyaments d’Educació Secundària Obligatòria. DOGC. Núm. 6945–28.8.2015

- Ordre EDU/554/2008, de 19 de desembre, modificada per l’Ordre ENS 56/2012 de 8 de març, per la qual es determinen el procediment i els documents i requisits formals del procés d'avaluació i diversos aspectes organitzatius del Batxillerat.

- DECRET 142/2008, de 15 de juliol, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments del batxillerat.


2. Promoció, recuperació i millora de nota


Promoció


Per promocionar, cal tenir un 5 o més de nota. La nota del curs és la mitjana aritmètica de la nota de les tres avaluacions, sempre que la nota per trimestre hagi estat de 4, o més de 4 i que s'hagin aprovat dos trimestres. En cas contrari, de tenir suspesos dos trimestres de tres, caldrà que l'estudiant recuperi la part no superada.


Recuperació


Matèria de Cultura i valors ètics a 1r, 2n, 3r i 4t d'ESO


La prova final de recuperació de tot el curs consistirà en l'entrega del dossier de la feina realitzada durant tot el curs, que ha d'estar completa, precisa, correcta, ben organitzada i ben presentada.


A la nota obtinguda segons el dossier que, com a màxim ha de ser la del 50% de l'aspecte cognitiu i procedimental, s'hi tindrà en compte el component d’hàbits i actitudinal durant el curs, que és l'altre 50% de la nota i matisa l'entrega del dossier. En qualsevol cas, en tant que recuperació, la nota final no superarà en cap cas la qualificació o nota de de 6.


Filosofia 4t ESO


En cas que un trimestre l’alumne no arribi a 4, aquest trimestre no comptarà per la mitjana del final de curs i s'haurà de recuperar en una avaluació competencial de sabers a final de curs. Caldrà igualment que l’alumne presenti aquelles activitats pendents d'entregar i/o suspeses durant el curs.


Matèries de Batxillerat


Recuperació. Abans de la prova de suficiència, i de l’avaluació final, es podrà dur a terme una prova de recuperació dels continguts i procediments de la part de la matèria que l’alumne no hagi assolit.


Suficiència (només 2n de batxillerat). En les dates que determini el centre (maig/juny), el Departament de filosofia organitza un únic examen de suficiència de redacció unitària realitzada pel propi Departament. Aquest examen serà dels continguts mínims de tota la matèria del curs, en ordre als criteris mínims de qualificació expressats a les programacions didàctiques.


Extraordinària. En les dates que determini el centre (juny), el Departament de Filosofia organitza un únic examen extraordinari de redacció unitària realitzada pel propi Departament. Aquest examen serà dels continguts mínims de tota la matèria del curs, en ordre als criteris mínims de qualificació expressats a les programacions didàctiques.

En cap cas no se celebraran proves de recuperació intertrimestrals durant la resta de curs.


En cas que l'estudiant tingui matèries de primer de Batxillerat suspeses (Filosofia i ciutadania, Psicologia, ...), i les duguin pendents de recuperar durant el curs de segon de Batxillerat, el Departament de Filosofia elaborarà un examen únic de recuperació per a cada matèria que se celebraran durant el mes de febrer del segon curs de Batxillerat, i que es qualificaran amb els criteris mínims d'avaluació esmentats més amunt. En cas de no superar la prova, l’alumne podrà presentar-se a una nova prova durant la setmana de suficiència de 2n de Batxillerat de maigi també en la convocatòria extraordinària de juny .


Millora de nota


En cas d’haver aprovat la matèria, es pot optar a una millora de nota sempre i quan es compleixen els requisits que se estableixen aquí, en aquest mateix bloc.


3. En confinament


- En situació semipresencial es poden celebrar exàmens de manera presencial.


- En cas de confinament en què no es puguin fer exàmens presencials d'Avaluació, aquests són els criteris de valoració que s'assignarien a les activitats telemàtiques.


Matèria

Nota

- Cultura i valors ètics, de 1r a 4t d’ESO

- continguts i procediments 50%

- actituds 50%



- Filosofia optativa de 4t d’ESO

- Filosofia i ciutadania a 1r de Batxillerat

- Història de la Filosofia a 2n de Batxillerat

- Sociologia a 2n de Batxillerat

- Psicologia a 1r i a 2n de Batxillerat

- continguts (dissertació) 40%,

- procediments i  actituds 60%


- El sistema de recuperació del curs, els exàmens de suficiència, finals i de millora i els deures d'estiu, en situació de treball telemàtic i ple confinament, si es donés el cas, s'anunciarà a final de curs en aquest mateix Bloc de Filosofia, d’acord amb les instruccions del Departament d'Educació.


4. Recursos


- Per a "recursos" i "activitats" de les matèries de Filosofia, adreceu-vos al Moodle del Centre, en què la totalitat del professorat del Departament de Filosofia ja té a punt els mateixos cursos que imparteix en format presencial en cas que s'hagi de fer docència semipresencial.


Per a qualsevol dubte podeu escriure a filosofia.iamf1@gmail.com .


Molts ànims i salut i un bon curs a tothom!




  Departament de Filosofia i Ètica de l'INS "Antoni de Martí i Franquès", de Tarragona - Qui som? Us donem la benvinguda al d...